Anxietate

Când anxietatea preia cârma vieții tale, psihoterapia te poate readuce pe drumul cel bun. Te voi ajuta să îți depășești anxietatea într-o manieră sănătoasă, durabilă, care la final te va face să te simți mai puternic(ă) și mai în control.

Acasă > Specializări > Anxietate

Care sunt semnele că este posibil să ai o problemă cu anxietatea?

Există mai multe tipuri de anxietate, fiecare dintre acestea cu propria listă de simptome. Citește paragrafele de mai jos pentru a vedea cărui tip de anxietate îi corespund simptomele tale.

Anxietate generalizată

Îți faci griji în mod excesiv pentru problemele de zi cu zi? Te simți neliniștit(ă), obosit(ă), tensionat(ă), iritabil(ă)? Ai probleme cu somnul? Eviți să te implici în viață deoarece ți-e teamă că ceva rău se va întâmpla? Dacă răspunsul este “da” la oricare dintre aceste simptome, atunci este posibil să suferi de anxietate generalizată.

Fobie

Ești îngrozit(ă) de un lucru sau de o situație anume, cum ar fi păienjenii, sângele, înălțimile, zburatul cu avionul sau mersul cu liftul? Tremuri, îți bate inima nebunește sau ți se oprește respirația când te vezi confruntat cu lucrul respectiv sau cu situația respectivă? Dacă da, și dacă realizezi că frica ta este disproporționat de mare față de riscul reprezentat de ele, însă totuși le eviți, este posibil să ai o fobie.

Acestea sunt doar câteva dintre tipurile de anxietate cu care vin clienții în terapie.

Lucrez de asemenea cu persoane care suferă de tulburare obsesiv-compulsivă, de tulburare de stres post-traumatic și de agorafobie. De fiecare dată înțelegerea cauzelor ce stau la baza anxietății tale te poate ajuta  –și chiar o face–  să-ți stăpânești mai bine frica și să dobândești un anumit grad de pace și control în viața ta.

Anxietate socială

Ai trac și ți-e o frică teribilă să apari în lumina reflectoarelor, să fii în centrul atenției celorlați, obligat(ă) să ții o prezentare sau să se afișezi altminteri? Dacă da, probabil că roșești, transpiri și te bâlbâi la simplul gând de a vorbi în public. Pentru mulți teama aceasta (sau frica de evenimente sociale) este paralizantă. Te face să te simți complexat(ă) și îngrijorat(ă) că vei fi “luat(ă) sub lupă” și “judecat(ă)” de ceilalți sau că vei comite cine știe ce penibilitate, fapt stânjenitor și umilitor pentru tine. Dacă îți sună cunoscut și dacă în consecință eviți situațiile sociale, este posibil să ai anxietate socială.

Panică

Ai atacuri de panică recurente și neașteptate, care pot dura până la 10 minute? Mulți clienți trăiesc cu frica permanentă de următorul atac. Când el începe, ți-e greu să respiri, îți simți inima bătând puternic, sau -cel mai rău- ți-e teamă să nu suferi un atac de cord? Dacă aceste lucruri îți sună familiar și dacă eviți locurile în care s-au declanșat atacurile tale de panică în trecut, limitându-ți astfel libertatea și viața, este posibil să ai o problemă cu panica.