ȘEDINȚE ONLINE PRIN SKYPE

Acasă > Blog >ȘEDINȚE ONLINE PRIN SKYPE

Întrebări și răspunsuri privind psihoterapia online:

 
  • Comunicarea prin intermediul unui ecran și al unei camere video este mai săracă. Această obiecție exprimă temerea că psihoterapeutul și pacientul nu vor reuși să creeze o relație unul cu altul, pe care să se sprijine dezvoltarea procesului terapeutic. Într-adevăr, nu toate simțurile sunt utilizate atunci când vorbim și ținem ședința prin Skype. Cu toate acestea limbajul corporal precum expresiile faciale, răspunsurile nervoase, tonul vocii etc., care dezvăluie tot felul de nuanțe emoționale și material inconștient, este vizibil prin intermediul camerei video. Așadar m-ați putea întreba: “Este posibil ca doi oameni să se întâlnească și să se simtă suficient de aproape unul de altul încât să poată discuta despre trăiri, furtuni emoționale, frică, furie, durere și suferință”? Răspunsul este DA. Este posibil și funcționează chiar foarte bine.
 
  • Cum să vorbesc la o cameră video despre gândurile, sentimentele, grijile și conflictele mele interioare? Este posibil. Te obișnuiești repede cu camera video și, destul de curând, ceea ce contează cu adevărat este relația bună pe care o dezvolți cu psihoterapeutul tău, nu ecranul dintre voi doi. De fapt, unii oameni ajung chiar la concluzia că le este mai ușor și mai confortabil să vorbească în interiorul casei lor, a spațiului lor personal și intim, despre dificultățile cu care se confruntă, simțindu-se astfel mult mai în largul lor decât dacă ar veni într-un cabinet și spațiu străin, generator într-o primă fază de multă anxietate.
 
  • Dar Skype are tot felul de probleme. Erori de conectare, sunete ciudate, imagine înghețată, sunet întârziat … etc. Așa este. Deși ele se întâmplă foarte rar și îndeosebi atunci când nu ai o conexiune bună la internet, ele determină o scurtă întrerupere a procesului terapeutic. Dar același lucru se poate afirma și despre mașinile care circulă pe strada din fața cabinetului, despre zgomotele ocazionale provenite din alte părți ale imobilului în care este situat cabinetul, despre telefonul mobil al pacientului, care din motive personale sau profesionale trebuie uneori să rămână pornit, și așa mai departe. Viața este plină de întreruperi și de intruziuni din diverse surse și este nevoie întotdeauna să poți continua în ciuda acestor perturbări. Dacă înveți să te descurci cu ele în terapie, este foarte probabil că vei putea să te descurci cu ele și în alte domenii ale vieții tale.
 

Limitele terapiei online

Psihoterapia online diferă de cea față în față, care permite utilizarea tuturor simțurilor în timpul ședinței. Întrucât în terapia online doar văzul și auzul sunt folosite, este posibil ca în prima ședință să te simți întrucâtva deconectat(ă) de psihoterapeut. Deși te vei obișnui repede – mai ales dacă ești familiarizat(ă) cu Skype ca un mijloc de comunicare cu alții – acest lucru îți poate părea dificil atunci când ești pradă unei suferințe mentale și emoționale extreme. Terapia prin Skype nu este adecvată așadar tulburărilor severe, care necesită ajutor psihiatric. Ea nu este apoi potrivită pentru psihoze. Și în final, dacă ai gânduri suicidare, terapia online nu va fi în măsură să îți ofere sprijinul și holding-ul necesar.